In beeld VvE Adrianusplein
Willem van Doorn, voorzitter VvE Adrianusplein 100 t/m 116 en 200 t/m 218, praat ons bij over de energiemaatregelen van dit appartementencomplex in het centrum van Sint Michielsgestel.
Ieder lid van de Vereniging van Eigenaars Adrianusplein 100 tot en met 116 en 200 tot en met 218 te Sint-Michielsgestel is mede-eigenaar geworden van de waterkrachtcentrale Dommelstroom. Per appartement is door projectontwikkelaar van Wanrooij 1 certificaat aangeschaft.
De stroom van Dommelstroom komt geheel ten goede van de Vereniging van Eigenaars voor de algemene gedeelten en draagt bij aan de vermindering van service kosten. Het is voor kopers een leuke bijkomstigheid geweest maar zal geen doorslaggevende bijdrage geleverd hebben in de beslissing tot aankoop van het appartement.Ook liggen er 93 zonnepanelen op het dak van het appartementencomplex ten behoeve van de algemene gedeelten van de Vereniging van Eigenaars. De schatting is dat het systeem jaarlijks tussen 23.000 en 26.000 kWh gaat produceren. De opgewekte stroom komt rechtstreeks ten goede aan de apparaten en installaties die op dat moment stroom verbruiken. Het overschot aan geproduceerde stroom wordt teruggeleverd aan de energieleverancier. Tot 2023 wordt het stroomverbruik van de VvE verrekend met de geleverde stroom aan de energieleverancier. Voor de hoeveelheid stroom die daarna nog overblijft krijgt de VvE een vergoeding betaald. Door dit systeem zijn we, weliswaar op kleine schaal, een energieproducent geworden.
Of dit systeem in de toekomst zo zal blijven werken is nog maar de vraag. De geschatte hoeveelheid stroom na saldering is zo groot dat de VvE momenteel onderzoekt of het systeem opgesplitst kan worden in een deel ten behoeve van de VvE, ter grootte van het totale jaarverbruik en het overschot te verdelen onder de 19 appartementseigenaren. Een voorzichtige schatting leert dat deze aanpassing per appartement een verlaging van het stroomverbruik van 800 tot 1000 kWh per jaar op kan leveren en voor de algemene gedeelten van de VvE zou dit bijna nul-op-de-meter betekenen.
Door de projectontwikkelaar is voor aanvang van de bouw gekozen om de appartementen te voorzien van een traditionele gasgestookte HR ketel. De sprong naar een warmtepomp was enkele jaren geleden, en deels nu nog, een grote stap. Ondertussen dienen zich andere technologieën aan die veelbelovend zijn voor een toekomst waarin duurzaam en ecologisch verantwoord bouwen en wonen de norm zal worden.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!