Veelgestelde vragen (Frequently Asked Questions)

Heeft u een vraag voor deze rubriek? Mail die dan naar info@dommelstroom.com

Wat heeft de centrale gekost?

De bouw van de centrale heeft ongeveer 1 miljoen euro gekost.
Hiervan is € 250.000 gesponsord en is € 750.000 opgehaald door crowdfunding.

Wat is de opbrengst van de centrale?

De verwachting is dat de centrale 600.000 kWh per jaar aan elektrische energie oplevert. Wanneer we uitgaan van een gemiddeld jaargebruik van een gezin van 3500 kWh, dan kunnen ongeveer 170 gezinnen per jaar van energie worden voorzien.

Hoe kan ik zien dat ik stroom van de centrale krijg?

Dat je stroom van de centrale krijgt, kun je niet zien. Onze landelijke energiehuishouding zou je kunnen vergelijken met een (hele kleine) regenton met een aftapkraantje voor iedere gebruiker.
Energieleveranciers zorgen er voor dat er voldoende energie aan de bovenkant de regenton in stroomt. De energieleveranciers kopen stroom in of wekken zelf stroom op m.b.v. windmolens of (kolengestookt) energiecentrales. Ze proberen dat zo slim mogelijk te doen. Ze kopen alleen in wat ze verwachten dat de gebruikers die energie van hen betrekken, afnemen. Stroom kun je namelijk nog maar slecht opslaan.
In het geval van de waterkrachtcentrale Dommelstroom neemt Huismerkenergie alle energie van de centrale af. Zij storten dat in de “regenton”. Maar dat doen ook de andere energieleveranciers. U als gebruiker neemt door het opendraaien van het aftapkraantje energie af uit de “regenton”. Door ze vergelijking met de regenton snapt u wel inmiddels wel dat de stroom die u afneemt een mix zal zijn van allerlei leveranciers en vormen van opgewekte energie.

Is de centrale visveilig?

Ja, de centrale is visveilig.
Vissen die stroomafwaarts zwemmen, kunnen zonder problemen tussen de schoepen van de vijzel naar beneden zwemmen.
Vissen die stroomopwaarts wil zwemmen om hun paaigebieden te bereiken, kunnen dat doen doen die via de 13 vistrappen die in de bypass van de Dommel zijn gemaakt. Zie ook deze video van Landustrie

Hoe voorkom ik dat de nieuwsbrief van Dommelstroom als SPAM wordt gezien?

Hoe voorkom je dat gewenste e-mail als spam wordt verwijderd?

Wanneer we de Dommelstroom nieuwsbrief versturen, is de kans aanwezig dat deze bij een klein aantal abonnees in een SPAM map/folder terecht komt. Mailprogramma’s zijn geen mensen en kunnen geen nieuwsbrieven lezen en bekijken zoals wij dat doen. Deze mailprogramma’s hebben een soort “scanner” (spamfilter) waarmee ze enkele punten in je e-mails en nieuwsbrieven beoordelen. Als het mailprogramma n.a.v. die scan denkt dat het spam is, wordt de e-mail automatisch in een spambox of in de prullenbak geplaatst.

We proberen bij het opstellen van de nieuwsbrief een die “punten” te gebruiken om de kans te vergroten dat de nieuwsbrief niet in de SPAM map terecht komt. Maar dat lukt helaas niet altijd voor ieder spamfilter.

Je kunt als ontvanger het beste zelf een actie ondernemen om te voorkomen dat Dommelstroom nieuwsbrief als ongewenst worden bestempeld?
Dat doe je, afhankelijk van het gebruikte e-mailprogramma, op een van de volgende manieren:

Outlook

Klik met rechts op het e-mailbericht en kies Ongewenste e-mail, Afzender nooit blokkeren (Outlook 2010/2013)/Afzender toevoegen aan de lijst met veilige afzenders (Outlook 2007 en ouder). Via Opties voor ongewenste e-mail (rechter muisknop) kunnen de instellingen van het filter worden aangepast.

Gmail

Open het e-mailbericht, knop Meer, optie Berichten zoals deze filteren, link Filter maken met deze zoekopdracht, activeer Nooit naar Spam verzenden, knop Filter maken (via het tandwieltje, Instellingen, tabblad Filters en geblokkeerde adressen kunnen de instellingen van het filter worden aangepast).

Microsoft-account (Outlook, Hotmail, MSN, Live, e.d.)

Klik op het tandwieltje, Opties, onderdeel Ongewenste e-mail, sub Veilige afzenders

Wijziging van administratieve gegevens

Uw certificaten zijn gekoppeld aan het e-mailadres dat bij Dommelstroom is opgenomen in de administratie. Op dit adres ontvangt u alle correspondentie van Dommelstroom. Voor eventuele uitkeringen, maken we gebruik van het bankrekeningnummer van u dat bij ons bekend is. Het is daarom van groot belang dat die gegevens bij ons up-to-date zijn.
Wijziging van deze gegevens dient u daarom altijd door te geven te via dit formulier.