Gerard Welvaarts

In beeld Gerard Welvaarts

Continue bezig met duurzame energie

Het gerucht over de plannen voor een waterkrachtcentrale hadden hem snel bereikt. Even keek hij de kat uit de boom, maar al snel ging hij geloven in het idee van de heren Taks. Aan het woord is Gerard Welvaarts, ledenraadslid, lid van de openingscommissie, schoonmaker, terrasbouwer en, sinds februari, ook schoolrondleider bij de Waterkrachtcentrale.

Hij woont aan de Dommel, vaart op de Dommel en vist in de Dommel. “Als techniek je passie is ligt het voor de hand dat je ook een beetje eigenaar wilt worden van een stukje techniek in de Dommel”, vervolgt hij.  En ook de parallel met z’n zwembadbedrijf is snel gemaakt.

Water en techniek, daar kan ik continue mee bezig zijn.

Water en techniek, hij kan er van genieten en er uren over vertellen. Net als over duurzame energie. Daar is hij naar eigen zeggen continu mee bezig. Op het dak van zijn bedrijf komen binnenkort 360 zonnepanelen en zijn nieuw te bouwen huis aan de Dommel wordt energieneutraal.

Over een antwoord op de vraag naar z’n mooiste ‘waterkachtcentrale-moment’ hoeft hij niet lang na te denken: “het moment dat de vijzel voor het eerst ging draaien. Dat brok techniek dat toen in beweging kwam ..”. Gerard genoot verder van het openingsfeest van de waterkrachtcentrale. Als openingscommissielid  was hij onder andere verantwoordelijk voor de locatie-indeling, de tenten en de 3 kleuren waterstralen. Dat de techniek z’n werk deed en de kinderen met de waterstralen de gasten een prachtige openingsceremonie bezorgden dat is waar Gerard  het voor deed.

Hij is tevreden met hoe de centrale nu functioneert. “Het is een utopie te bedenken dat de vijzel nooit meer zou stoppen. Dat heeft ie het afgelopen jaar ook een paar keer gedaan. Kinderziektes horen er bij, daar moet je mee leren leven.”

En nu hij het toch over kinderen heeft wil hij ook nog wel kwijt dat hij best vaker schoolklassen wil ontvangen bij de waterkrachtcentrale. De inhoudelijke vragen van oprecht geïnteresseerde leerlingen en de opmerking van een 9-jarige dat hij ‘wel de hele dag naar de draaiende schroef zou kunnen kijken’ geeft hem enorm plezier.

Gerard heeft ook nog wel een tip voor het bestuur. “Organiseer voor de vrijwilligers die schoonmaken een evaluatie” en, voegt hij er gelijk aan toe, “misschien gaat dat evalueren het best onder het genot van een biertje bij de plaatselijke horeca.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *