Peter Glas

In beeld Peter Glas

In beeld …… Peter Glas
Watergraaf van Waterschap De Dommel. Peter is m.i.v. 1 januari 2019 door Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) benoemd tot Deltacommissaris, de Regeringscommissaris voor het Deltaprogramma. We mochten hem op de valreep een paar vragen stellen.

Hoe kijk je terug op het proces van voorbereiding en uitvoering van het plan voor onze waterkrachtcentrale Dommelstroom?
Na aanvankelijke aarzelingen binnen bestuur en organisatie hebben we het initiatief Dommelstroom omarmd. “Hoe kan het wél?” werd de vraag die we samen beantwoord wilden zien. En dat is gelukt.

Op veel plekken in de samenleving wordt volop ingezet op de energietransitie. Welke rol gaat de energietransitie in je nieuwe functie spelen?
Het Deltaprogramma gaat primair over de vraag hoe we onze delta beschermen tegen overstromingen, hoe we de voldoende zoet water beschikbaar kunnen houden, en hoe we ons aanpassen aan klimaatverandering in de ruimtelijke inrichting van ons land. Maar om het hier leefbaar te houden moeten we óók zorgen dat de temperatuur op de aarde niet te veel oploopt en dat de zeespiegelstijging wordt beperkt. Dat kan alleen maar als onze energieopwekking radicaal verandert en verduurzaamt.

Zou je voor de lezers van onze coöperatie (ruim 600 mensen die ons initiatieven voor de aanleg van de waterkrachtcentrale en een zonnedak steunen) nog een boodschap hebben?
Alle initiatieven zijn welkom!

Hoe bewust ben je zelf met duurzame energie bezig?
Alle beetjes helpen. In het werk en thuis. Ons waterschapsgebouw hebben we van energie label F naar A gekregen. Het waterschap wekt meer dan 50% van onze energiebehoefte op uit afvalwater en we zijn op weg naar 100% energieneutraal. Thuis ben ik fanatiek in het uitdoen van lichtknopjes en radiatoren, en ik rijd al een paar jaar hybride. In mijn nieuwe functie wordt dat 100% elektrisch. De volgende stap waar aan gewerkt moet worden is zonnepanelen op het dak.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *