Jetty Taks

In beeld Jetty Taks

Elke nieuwsbrief brengen we een betrokkene in beeld. Ditmaal Jetty Taks. Naast Maartje, vrouw van Bram, vrouw achter de initiatiefnemers Jan en Bram. Jetty vertelt ….

De waterkracht maakt deel uit van ons dagelijks leven

Zaterdag 21 januari hebben Jan en ik met 2 kleindochters (van Bram) gewandeld en zijn we ‘natuurlijk’ naar de waterkrachtcentrale gelopen. Zoals we dat de laatste jaren bijna dagelijks doen. Onze kleinkinderen (5 in totaal) weten niet beter; ze zijn met de waterkrachtcentrale opgegroeid. De eerste opdracht die ze van opa Jan kregen, was: ” kun je waterkrachtcentrale uitspreken?”.  De centrale maakt deel uit van ons dagelijks leven, intussen rustiger dan lange tijd het geval was.

We hebben drie kinderen. Bram is de middelste. Onze oudste – zoon Jelle – heeft de website gebouwd en dochter Marloes heeft steeds nauwgezet meegedacht in de marketing van de centrale. Thuis aan tafel met kinderen en kleinkinderen stond de centrale dus nogal eens centraal. De vier gezinnen zijn alle investeerders van het eerste uur en nemen stroom af van de centrale.

Bram kwam lekker vaak thuis om met Jan van gedachten te wisselen; de kleintjes en Maartje (vrouw van Bram) kwamen dan vaak mee. Maartje moest Bram nogal eens missen omdat hij op stap was voor de centrale.

Koffie

Voor mij was het intens genieten om te zien hoe Jan en Bram met elkaar omgingen om de centrale vorm te geven. Ze waren het niet altijd eens, maar er viel geen onvertogen woord. De laatste maanden voor de opening kregen ze veel aandacht van de pers. Journalisten en cameramensen kwamen vaak bij ons thuis. Voor mij een nieuwe ervaring om te zien hoe een programma gemaakt werd, waarin zowel man als zoon een rol vervulde. We hebben ook veel mensen van waterschap, gemeente, Landustrie etc. over de vloer gehad. Er zijn heel wat kopjes koffie gedronken. Heel wat geïnteresseerde investeerders wisten de weg naar ons huis te vinden. Of mensen die aankwamen omdat ze op zoek waren naar Jan of Bram.

De bouw

Jan en ik hebben tijdens de bouw van de centrale ook samen een keer een bezoek gebracht aan de fabriek van Landustrie in Sneek. Ik vond het heel bijzonder om van nabij te zien hoe de schroef in elkaar is gezet en als Friezin met mensen van Landustrie te kunnen kletsen in het Fries over de ‘vysel’. Heel erg leuk vond ik de contacten met de bouwers van de centrale en in het bijzonder met Jacob en zijn zoon Patrick van De Boer en de Groot (onderaannemer). Met de kleinkinderen ging ik met de bolderkar naar de bouw en picknickten we op de oever van de Dommel. Omdat de kleintjes de bouw zo van nabij meemaakten, vond ik het heel bijzonder dat zij een rol kregen bij de opening. Zij zijn ten slotte de volgende generatie die onze duurzame samenleving verder kunnen vorm geven.

Hoogtepunt

De opening van de centrale was voor ons hét hoogtepunt. Bram was er wat nuchterder onder dan Jan. Beiden en ook onze hele familie hebben er enorm van genoten.  Er waren zoveel mensen aanwezig en zonder uitzondering was iedereen zó positief over het project!

Trots en dankbaar

Ik ben er erg trots op Jan en Bram. Op wat zij voor elkaar hebben gekregen. En ik ben echt heel blij dat ik daarbij een bijzondere rol heb kunnen vervullen als ‘vrouw en moeder van’.

Afgelopen week hebben Jan en ik een reis gemaakt naar Israël. Waarom Israël? Voor mij was een van de redenen om dichterbij Jezus te kunnen zijn en hem te bedanken voor wat de centrale ons allen heeft gebracht.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *