Marleen

In beeld Marleen van Gerven

Marleen is docente biologie/natuur en zorg aan het Elde college, locatie Sint Michielsgestel en vertelt:

“Ik werk met heel veel enthousiasme op school met de leerlingen. Elke leerling is uniek. Dit maakt het werk voor mij erg leuk en blijft het een uitdaging om les te geven. Elke dag is anders.

De liefde voor mijn vak draag ik graag uit naar leerlingen. Door leerlingen dingen te laten ervaren, blijven bepaalde onderwerpen ‘hangen’.
Tijdens de lessen zijn we onder andere bezig met proefjes met als thema zintuigen, braakballen pluizen, een bezoek aan het natuurmuseum, de Beekse Bergen, maar ook een waterpracticum is een mooie vorm om iets te vertellen over water.

Water is iets wat we in Nederland zelfs uit de kraan kunnen drinken. Dit is niet overal op de wereld vanzelfsprekend. Door hier met de leerlingen mee bezig te zijn, staan ze hier bij stil.

Voor leerlingen van TL3 (Theoretische leerweg, klas 3, red.) van onze locatie, organiseren we jaarlijks een “Waterdag”. Tijdens deze dag staat water centraal. We gaan deze dag in groepjes uiteen om verschillende activiteiten te doen. We gaan onder andere naar de waterzuivering kijken in Boxtel, we doen waterproef­jes op locatie én we bezoeken de waterkrachtcentrale Dommelstroom. Dit is voor de leerlingen iets wat eigenlijk heel dichtbij is, maar waar de meeste van onze leerlingen nog nooit van gehoord hebben.

Duurzaamheid is belangrijk. Zelf let ik op het watergebruik in huis. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan de kraan dicht te draaien tijdens het tandenpoetsen, maar ook de lamp uitdoen. Daarnaast hebben we het afgelopen jaar een huis gebouwd. Hierin hebben we onder andere een warmtewinning installatie en komen er zonnepanelen op het dak. Tevens hebben we in de voortuin een grindkoffer met een infiltratiekist. Dit zorgt ervoor dat het regenwater, dat op het dak van het huis én schuur valt, geïnfiltreerd wordt in de voortuin. Dat wil zeggen dat het water daar weg kan zakken. Het voordeel hiervan is dat je niks terug loost op het riool. Mijn vriend heeft een grondverzetbedrijf en heeft dit in eigen beheer gemaakt.
Op deze manier proberen wij samen met onze kinderen, ook een steentje bij te dragen aan duurzaamheid en een gezond milieu.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *