Erik de Ridder

In beeld Erik de Ridder

“Erik de Ridder is een verbinder die, vooral samen met partners, de complexe wateropgaves, waarvoor Waterschap De Dommel staat, wil oppakken”, zo kondigde de voorzitter van de vertrouwenscommissie van het algemeen bestuur en waarnemend watergraaf Lex Huijbers in februari 2019 de aanstaande benoeming van de nieuwe watergraaf aan.
Dat ‘samen met partners’ vormde de aanleiding voor ons om eens nader kennis te maken met deze man, die sinds mei 2019 watergraaf is bij Waterschap De Dommel en daarvoor negen jaar actief was als wethouder in de gemeente Tilburg.

Hij vertelt dat hij zich als wethouder bezig hield met wat hij ziet als een groot maatschappelijk vraagstuk van deze tijd: de ongelijke kansen en de toenemende tweedeling in een stad als Tilburg. Als wethouder werk en inkomen zette hij zich in voor mensen voor wie het allemaal niet vanzelf gaat. Hij ziet een parallel met zijn taak als watergraaf:  “ook hier mag ik me richten op die andere grote maatschappelijke opgave van deze tijd: de houdbaarheid en vitaliteit van onze omgeving.”  Erik de Ridder vervolgt “met de energietransitie moeten we antwoord geven op de vraag hoe we de toenemende vraag naar energie kunnen beantwoorden zonder onze omgeving verder te belasten. Als waterschap kunnen we een bijdrage leveren aan de antwoorden. Door waterkracht te benutten, maar ook door anders te kijken naar ‘restproducten’ van onze zuivering, onze bedrijfsvoering, of bijvoorbeeld de warmte van onze afvalwaterstromen.”

In zijn eerste weken als watergraaf heeft hij de waterkrachtcentrale van Dommelstroom al eens bezocht. Het feit dat het een particulier initiatief is spreekt hem aan. Zeker omdat het zich krachtig heeft ontwikkeld en, met ondersteuning van onder andere het waterschap, zich zo manifesteert. “Een mooi initiatief.” Hij staat open voor dergelijke initiatieven van derden, waarbij hij vindt dat er vanuit het waterschap wat hem betreft altijd wel de vraag moeten worden gesteld of, en zo ja, hoe de ondersteuning van het waterschap eruit moet zien.

Ook privé is de watergraaf aan de slag gegaan met duurzaamheid en de energietransitie. Had zijn huidige huis al een groen dak, in de voorbereidingen van zijn nieuw te bouwen huis staan een warmtepomp, een groen dak én een dak met zonnepanelen genoteerd. Net als zo veel mogelijk nul op de meter en -uiteraard- geen aansluiting op het riool voor regenwater. “Af en toe is het wat pionieren en het is ingewikkeld budgetteren”, vervolgt hij. Maar de ambitie van het gezin de Ridder is het realiseren van een zo duurzaam en energiezuinig huis in een groene omgeving. Verder rijdt hij op dit moment een hybride auto, maar kijkt er zeer naar uit om volledig elektrisch te rijden. Het lastige vindt de Ridder dat hier hetzelfde geldt als bij duurzaam bouwen: het is nog wat pionieren en daarmee nog niet altijd vanzelfsprekend.

Duurzaam met energie omgaan begint volgens de watergraaf met bewustzijn. “Weet bijvoorbeeld dat een airco aan energie kost, of wat het scheelt als je altijd de verlichting uitschakelt als die niet nodig is. Of het effect van LED verlichting op je energierekening, of de opbrengst van zonnepanelen. Als je je bewust bent van dit soort zaken kan energie en duurzaamheid iets vanzelfsprekends krijgen, terwijl het dat zeker niet is.”

Erik de Ridder (41) woont in Tilburg, is getrouwd en vader van drie opgroeiende kinderen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *