Samen elektriciteit opwekken

Samen elektriciteit opwekken met waterkracht

Toen ik haar voor de eerste keer zag draaien, schoot ik vol. Vijf jaar lang werkten mijn zoon en ik aan het realiseren van onze droom: waterkrachtcentrale de Dommelstroom in Sint-Michielsgestel. De eerste coöperatieve waterkrachtcentrale van Nederland.

Mede-eigenaar zijn van een waterkrachtcentrale en je eigen groene energie opwekken. Voor 170 huishoudens in het Dommelgebied realiseren we dat sinds vorig jaar met waterkrachtcentrale de Dommelstroom.

Een droom die vijf jaar geleden ontstond tijdens een wandeling met mijn zoon en kleindochter langs de Dommel. Deze rivier heeft een stuw die in de jaren 50 van de vorige eeuw is aangebracht. We liepen daar overheen, roken de geur van het water, zagen het naar beneden vallen en voelden de energie. ‘Daar willen we wat mee doen’ zeiden mijn zoon en ik tegen elkaar. Tel daarbij op dat wij alle twee een exacte achtergrond hebben en de energiewereld ons niet vreemd is en het idee voor de waterkrachtcentrale was geboren.

De eerste twee jaar waren we druk in de weer met het ontwerp. We spraken veel met het waterschap en allerlei deskundigen op het gebied van de waterbouw. Uiteindelijk kwamen we erachter dat een vijzelturbine de beste oplossing was voor de centrale. Dat betekent dat de schroef gaat draaien door het neervallende water. De draaiende beweging van de schroef wordt door een generator omgezet in elektriciteit. Je hebt dus geen brandstof nodig om de schroef in beweging te krijgen, waar dat bij andere waterkrachtcentrales vaak wel het geval is. Het is puur de kracht van het water die ons uiteindelijk elektriciteit oplevert. . . . .

Lees het hele artikel op www.brabant.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *