Vader en zoon starten coöperatieve waterkrachtcentrale in Brabant
Vader en zoon bouwen waterkrachtcentrale met nul financiering maar een groot netwerk
VDWVM is altijd op zoek naar inspirerende projecten. Dit keer sprak ik Jan Taks (67), een ingenieur die samen met zijn zoon Bram (38) op eigen kracht een heuse waterkrachtcentrale bouwde. In hun eigen dorp, middels een succesvolle crowdfundingscampagne! Lees snel verder over deze ondernemende mannen.
Wat hebben jullie precies gedaan?
“Hallo. Ik ben Jan Taks (67, Wagenings Ingenieur) en ik heb samen met zoon Bram Taks (38, afgestudeerd aan de TU/e) in 2016 een waterkrachtcentrale geplaatst, via een succesvolle crowdfunding.” Jan vertelt enthousiast over de enorme schroef van 9 bij 4 meter lang. Hij ligt in het Brabantse riviertje de Dommel, dat door het dorp Sint-Michielsgestel stroomt. De Dommel grenst zo ongeveer direct aan Jans eigen achtertuin. Bijzonder is de impact die ze maken: de schroef voorziet zo’n tweehonderd huishoudens van energie. Ook is het bijzonder dat dit burgerinitiatief, met een flinke begroting, uit de grond gestampt is middels financiering van de crowd. Oftewel, middels financiering van vrienden, kennissen, buren en andere burgers die geraakt zijn door hun verhaal.
Hoe kwamen jullie op dit idee?
Op een zekere dag wandelde vader Jan met zoon Bram langs het riviertje de Dommel. Ze zagen de enorme kracht van het water en zeiden tegen elkaar: wat zou het mooi zijn als al we deze waterkracht zouden benutten. Eerst was het een grap om deze bron te gebruiken om energie op te wekken, maar het bleef hen bezighouden. Uiteindelijk dachten ze: laten we doorpakken. Met het dreigend tekort aan fossiele brandstoffen moeten we ook naar andere, duurzame oplossingen kijken. En waarom niet gewoon lekker dicht bij huis, in je eigen dorp?
Hoe win je het vertrouwen van andere partijen?
Jan: “Het waterschap zag ons eerst als twee cowboys die je niet kunt vertrouwen. Gaandeweg hebben we hun vertrouwen weten te winnen. Dat deden we door gedegenheid te tonen.” Bram deed de inhoudelijke redenering over capaciteit en kosten en Jan is de praatjesmaker en verbindende schakel in de directe omgeving van de twee. Door te laten zien dat ze goed werk leverden en serieus waren, veranderde de houding van het waterschap en de gemeente van ‘nee, tenzij’ naar ‘ja, als..’. Dat was een mooi moment. De goedkeuring van waterschap en gemeente was een mooie stimulans om de volgende stappen te zetten.
Wat betekent crowdfunding voor jullie?
Financieren via crowdfunding heeft veel voordelen. Je kunt heel gemakkelijk een hele grote groep enthousiaste burgers bereiken. Zo maak je gebruik van de kracht van de crowd. Na een bezoek aan meerdere platforms, vonden we een match met een bedrijf waarmee we een goede klik hadden. We hadden 750.000 euro nodig. Eerst hadden we de regel dat als je investeerde, je ook moest overstappen naar Huismerk Energie, een energieleverancier die lokaal opgewekte energie levert. Mensen bleken die verplichte overstap echter niet fijn te vinden. Daarom haalden we die voorwaarde eruit en vanaf toen ging het heel hard. Ons aanbod bleek interessant: de koper van het aandeel krijgt rendement en het aandeel is met dividend. De financiering verliep vlekkeloos. Op het hoogtepunt waren er wel 20 nieuwe inschrijvingen per dag!
Heb je nog tips voor andere duurzame ondernemers?
“Jazeker!”
Tip 1.
Zoek de mensen actief op en zorg dat ze vertrouwen krijgen in je product.
Het is een soort missiewerk: je moet constant mensen blijven inspireren. Zorg dat je mensen persoonlijk aanspreekt. Of dat nou fysiek is, of door social media. Mensen moeten sympathie krijgen voor jouw project. Jan en Bram hebben veel informatieavonden georganiseerd in de omgeving; ze plaatsten informatieborden langs de weg en Jan is persoonlijk bij veel dorpsgenoten aan de deur geweest. Bij mensen die niet wisten hoe ze via de computer konden investeren, is Jan persoonlijk gaan helpen. Op de eigen computer in de eigen woonkamer.
Tip 2.
Zorg ervoor dat je van tevoren heel goed nagaat wat je wil.
Je moet immers overtuigend overkomen tegenover andere partijen.
Over Jan en Bram Taks
Bram Taks (38) is afgestudeerd natuurkundige en werkzaam als directeur bij Stegron Ontwikkeling. Jan Taks (67) was tot voor kort directeur energiebedrijf WarmCO2 en is nu acquisiteur agribusiness voor de gemeente Lingewaard. Vanuit hun werk en studie zijn de twee veel bezig met energieopwekking, maar als burgers wilden zij ook wat meer doen voor een betere wereld.
Bron: Voor de wereld van morgen (ASN), auteur Ruth Pasternak (www.rainaway.nl)
Ik kan me niet voorstellen dat zo’n prachtig idee tijdens een wandel langs de rivier kan verschijnen! Maar ik kan bevestigen dat verschillende ideeën heel ongelooflijk kunnen opkomen. Mijn zoon is nu bijna afgestudeerd (hij studeert IT) en soms ben ik echt verbaasd door welke ideeën hij heeft! Ik hoop dat hij ze wel realiseert nadat hij een leuke baan vindt!