schroef

Waarom staat de WKC af en toe stil?

Trouwe kijkers op de Dommelstroom-app hebben misschien al gezien dat de WKC de laatste weken af en toe stilstaat en later op de dag weer even draait. Wat is daar de oorzaak van?

Om de WKC kunnen laten draaien moet er aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. Het waterniveau van de Dommel voor en ook achter de WKC, mag niet te hoog zijn. Maar het waterniveau in de Dommel voor de WKC, mag ook niet de laag zijn. En daar is nu de laatste tijd, juist sprake van.

Het waterniveau voor de WKC, het z.g. bovenstroomspeil, is nog net voldoende om de WKC te laten draaien. Langzaam, want er is weinig wateraanbod. Op moment van schrijven van dit bericht, stroomt er 1000L/sec door de WKC. De schroef van de WKC draait dan in het toerengebied tussen 0 en 10% van het maximale toerental. Dat wordt in de app naar beneden afgerond. Dus staat daar 0%. Zolang de waarde van het debiet meer dan 0 L/sec is, draait de WKC echter wel en levert ook (beperkt) energie.

Wanneer de WKC een tijdje heeft gedraaid, wordt er zoveel water “weggepompt”, dat het bovenstroomspeil zakt onder de grens die geldt om de WKC te kunnen laten draaien. De WKC stopt. Staat de WKC een tijd stil, dan stijgt het bovenstroomspeil weer tot boven de grenswaarde en gaat de WKC weer draaien. Dit proces herhaalt zich ongeveer vier keer per dag.

Dit is goed zichtbaar in onderstaande grafiek. Hierin zijn de gegevens van 10 juli 2022 weergegeven.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *