Portrait of a River: première van Amerikaanse documentaire over de Dommel

Een Amerikaanse filmploeg maakte de indrukwekkende documentaire ‘Portrait of a River’. Met in de hoofdrol de Dommel en het Van Gogh Nationaal Park. De docu is onderdeel van een reeks documentaires over bijzondere rivieren wereldwijd onder de naam ‘Rivers are Life’. Na afleveringen over de Nijl, de Mississippi, de Oder en de Kenai River is er nu een glansrol weggelegd voor onze eigen Dommel. Op 7 mei was de wereldpremière. De documentaire is vanaf woensdagochtend 8 mei te zien op www.dommel.nl en onderaan dit bericht.

“Amazing!” Een kreet die regelmatig klonk tijdens de opnames voor ‘Portrait of a River’ eind vorig jaar. De Amerikaanse regisseur Graham Steele was erg onder de indruk van hoe wij hier omgaan met de uitdagingen van klimaatverandering, waterkwaliteit in combinatie met economische groei. En hij zag ook de schoonheid van de Dommel. Net als de schilder Vincent van Gogh al deed toen hij in de regio langs de rivier wandelde. Het werk van Van Gogh loopt als een rode draad door de documentaire.

Indrukwekkend portret

De Amerikaanse filmploeg verbleef twee weken aan de oevers van deDommel. Het resultaat is een indrukwekkend portret van de rivier. Met mooie interviews met mensen die dagelijks intensief betrokken zijn bij deze blauwe, Brabantse levensader. De opnames werden afgesloten met een Dommel-diner bij Vaderland. Een heel diverse groep ging met elkaar in gesprek over één gemeenschappelijke uitdaging: het versterken van de natuurlijke kwaliteit van het bekensysteem in een economisch sterk groeiende regio.

Levensader

Frank van den Eijnden is operationeel directeur van Van Gogh Nati-onaal Park: “De Dommel was voor Vincent van Gogh een soort levens-ader. Net zoals dat nu voor de partners in Van Gogh Nationaal Park is. Natuurversterking in en rondom onze beekdalen vormt de basis voor een gemeenschappelijke aanpak. Hier werken nu al 70 partners met elkaar samen. Alleen wanneer we die natuur weten te versterken, kan de economie groeien. De documentairemakers zijn erin geslaagd dat duidelijk te maken in deze korte indringende documentaire.”

Internationale aandacht

Erik de Ridder, watergraaf bij waterschap De Dommel, heeft ook een hoofdrol in de documentaire. “Wij zijn heel blij met deze internationale aandacht voor de Dommel. Het is belangrijk dat mensen beseffen hoe kwetsbaar ons watersysteem is. De Dommel stroomt door de meest innovatieve vierkante kilometer van de wereld. We moeten samenwerken om alle economische ambities én onze ambities voor het herstel van natuur en biodiversiteit waar te maken. Dat wordt in dit portret van de Dommel heel indrukwekkend in beeld gebracht.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *