zonnepanelen en zon

Maart 2022, topmaand voor zonnepanelen

De zonnepanelen op de sporthal Theereheide hebben in de maart nog nooit zo veel energie opgewekt. 9.485 kWh, 19% meer dan het langjarig gemiddelde van de maand maart.

Maart 2022 gaat echter ook de boeken in als misschien wel de droogste maartmaand die ooit is gemeten. De opbrengst van de waterkracht, 48.575 kWh, lag desondanks toch maar 4% lager dan het langjarig gemiddelde van de maand maart.

Lees het bericht hierover van Weerplaza.

Zonnig en droog

In veel opzichten is maart 2022 een bijzondere maand. Maar zéker op het gebied van zonneschijnduur en neerslag! Afgelopen week viel op de website van Weerplaza al te lezen dat maart een recordhoeveelheid aan zonuren heeft genoteerd, namelijk 228 uur. Na vandaag is dat aantal gestegen tot ruim boven de 240 uur. Het oude record uit 2014 (208 uur) is daarmee verpulverd.

Wat minder mensen wellicht opgevallen zal zijn, maar minimaal even zo bijzonder is: het feit dat er gedurende de hele maand nauwelijks regen is gevallen. Dat is sinds ten minste 1901 niet eerder voorgekomen in maart. Met name in de kustgebieden en langs de oostgrens werd de eerste dagen van de maand nog wel wat regen gemeten, waardoor de maandsom daar uitkomt op 5 tot lokaal 15 millimeter. Maar in een brede noord-zuid georiënteerde zone over Midden-Nederland hebben we sinds eind februari vrijwel geen regen meer gezien. Gemiddeld over heel Nederland viel tot nu toe 4,5 millimeter regen, ter vergelijking: normaal valt er in maart 55-65 millimeter neerslag. Er is recent slechts één voorbeeld van een maand die ook regionaal genoeg droog verliep… en dat is april 2007.

Meer gegevens over de opgewekte energie door Dommelstroom, kun je hier vinden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.