Dommelstroom productie

Hoe heeft de centrale het eerste jaar gedraaid?

productieProductie

De productie per maand is te zien op de website (www.dommelstroom.com) en zal over het eerste volle jaar uitkomen rond de 400.000 kWh. Lager dus dan de vooraf ingeschatte jaarproductie van 600.000 kWh. Externe factoren, maar ook zaken die je ‘kinderziektes’ zou kunnen noemen, speelden een rol. Hieronder een toelichting en de in gang gezette verbeteracties.

Droogte

Het eerste ‘draai-jaar’ heeft zich gekenmerkt door een extreme lange droge periode. De aanvoer van water bleef ver onder de normale hoeveelheden. Het jaar 2017 zal in Nederland, zoals het er nu naar uit ziet, gaan behoren tot de 5% droogste jaren van na 1950.

Toerental vijzel

Bij geringe aanvoer van water gaat de waterkrachtcentrale langzaam draaien. Bij een te laag toerental van de vijzel komt de centrale zelfs tot stilstand. Dat is meermaals gebeurd het afgelopen jaar. De snelheid van de vijzel bepaalt de hoeveelheid stroom die wordt opgewekt. In overleg met de leverancier van de waterkrachtcentrale, Landustrie, is inmiddels de instelling gewijzigd in een lager toegestaan toerental. Het stilvallen is daarmee teruggebracht tot een heel enkele maal.

Klepregeling oude stuw

Na stilstand van de centrale gaan de twee overgebleven kleppen van de “oude” stuw de waterstand stroomopwaarts regelen. Het Waterschap neemt als het ware de regeling over. Bij het opnieuw opstarten van onze centrale duurt het vrij lang voordat de centrale de regeling weer geheel heeft overgenomen en de twee kleppen weer gesloten zijn. Hierover zijn wij met het Waterschap in overleg om tot verbeteringen te komen.

Binnentemperatuur technische ruimte

Ook hoge temperaturen in het elektrische gedeelte van de centrale hebben er voor gezorgd dat de centrale enkele keren tot stilstand is gekomen. Door aanpassingen aan de ventilatoren hebben we dit inmiddels onder controle gekregen en komt dit nu niet meer voor. Alleen een langdurige hittegolf boven de 30 graden kan misschien nog tot stilstand leiden.

Watertoevoer vistrap

De vistrap krijgt relatief veel water. Dit zien wij liever door de centrale stromen. Hiervoor onderzoeken wij, samen met het Waterschap, of het mogelijk is om de hoeveelheid water ten behoeve van de vistrap beter te regelen.

Schoonmaak oeverbegroeiing

Het Waterschap heeft begin september de waterstand verhoogd om de oeverbegroeiing van de Dommel “geforceerd” te kunnen opruimen. Het verhogen van de waterstand zorgde er voor dat onze centrale het gewenste peil niet meer kon regelen en daardoor tot stilstand kwam. Na een weekje reinigen van de Dommel, en dus een week stilstand, is het peil weer verlaagd en de centrale weer opgestart.

Vervuiling voor het rooster

Vervuiling voor het rooster zorgt ervoor dat het water minder soepel door de centrale stroomt, de maximale capaciteit niet haalt of zelfs tot stilstand komt. Een geringe vervuiling, waarbij het peil net voor het rooster 5 cm hoger staat dan achter het rooster, geeft bijvoorbeeld al een opbrengstvermindering van circa 2 kW per uur. Bij ongeveer 20 cm verschil komt de centrale tot stilstand en moet eerst het rooster worden gereinigd. Om de vervuiling, die helaas niet is te voorkomen, preventief te verwijderen is het bestuur met de firma Landustrie en het Waterschap in overleg. Voor de komende periode, waarin de vervuiling door waternavel weer zal toeslaan, zal naar verwachting nog geen oplossing gevonden zijn.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *